Gratis verzending bij bestellingen boven 70 €
Bedankt voor uw vertrouwen sinds 2012. Selecteer uw pakket.

Het effect van omega-3 vetten op de vruchtbaarheid


Omega-3 vetzuren, die voorkomen in zeevruchten, sommige noten en visoliesupplementen, zijn goed voor de algemene gezondheid en vruchtbaarheid.

Van omega-3 vetten is aangetoond dat zij vele voordelen bieden voor de reproductieve en algemene gezondheid van zowel mannen als vrouwen.

Bij vrouwen hebben veel studies aangetoond dat extra inname van omega-3 de kwaliteit van de eicellen ondersteunt en de veroudering van de eierstokken vertraagt, waardoor een gezonde ontwikkeling van de foetus en de baby wordt ondersteund. Voor mannen is aangetoond dat omega-3-supplementen het aantal, de beweeglijkheid en de morfologie van sperma ondersteunen.

Voldoende omega-3 binnenkrijgen via de voeding alleen kan moeilijk zijn, aangezien de meeste mensen niet regelmatig voedingsmiddelen consumeren die rijk zijn aan omega-3. De toevoeging van omega-3 in de vorm van een voedingssupplement is zeker de gemakkelijkste manier om een voldoende inname van omega-3-vetten te verzekeren.

Omega-3 maken deel uit van alle cellen en beïnvloeden gezonde geslachtscellen

Omega-3 zijn structurele bestanddelen van alle celmembranen en alle cellen hebben omega-3 nodig om normaal te kunnen functioneren.1 Omega-3 worden dan ook aangetroffen in sperma- en eicellen en zijn essentieel voor hun goede werking.

Het is bewezen dat de aanwezigheid van omega-3 in de membranen van spermacellen een aanzienlijk effect heeft op de spermatogenese (ontwikkeling van sperma). Sperma van mannen met asthenozoospermie (lage beweeglijkheid van het sperma) en oligozoospermie (laag aantal zaadcellen) hebben een lager gehalte aan omega-3-vetten dan mannen met normale spermaparameters.

Dit bracht onderzoekers tot de conclusie dat omega-3 essentieel is voor de groei van sperma. Omega-3 komt niet alleen voor in het sperma van mannen, maar ook in de eicellen van vrouwen. Onderzoek toont aan dat omega-3 vetten kunnen beschermen tegen leeftijdsgebonden achteruitgang van de eicelkwaliteit.3

Omega-3 en antioxidantcapaciteit

Uit onderzoek blijkt dat omega-3-vetten een hoge antioxiderende capaciteit hebben, wat oxidatieve stress en daaruit voortvloeiende ontstekingen helpt verminderen. Oxidatieve stress en ontstekingen zijn belangrijke oorzaken van veel vruchtbaarheidsproblemen bij mannen en vrouwen.4,5

Visolie en mannelijke vruchtbaarheid

Omdat visoliesupplementen en de omega-3 die zij bevatten in verband worden gebracht met de mannelijke vruchtbaarheid, zijn zij het onderwerp geweest van veel onderzoek.

In 2019 voerden onderzoekers een meta-analyse review uit van 12 observationele studies die de correlatie maten tussen omega-3 inname en mannelijke vruchtbaarheid. Als resultaat van de review concludeerden de onderzoekers dat omega-3 supplementen kunnen helpen de spermakwaliteit bij mannen te verbeteren.6

In een placebogecontroleerde studie uit 2018 werden 60 mannen verdeeld in groepen die een placebo kregen of 0,5 g, 1 g, of 2 g DHA (docosahexaeenzuur) per dag. Na een maand zagen de groepen die dagelijks 1 g of 2 g omega-3 kregen een significante verbetering van de beweeglijkheid van het sperma7,8 .

In de groepen van 1g en 2g steeg het aantal beweeglijke spermacellen respectievelijk van 28% tot 37% en van 32% tot 41%. Na drie maanden zagen alle groepen die DHA innamen (0,5 g, 1 g en 2 g) verbeteringen in het percentage totaal beweeglijk sperma. Als resultaat van de studie stelden de onderzoekers vast dat DHA-suppletie de beweeglijkheid van het sperma aanzienlijk kan verhogen en dat hogere doses tot een onmiddellijke verbetering leiden.

Visolie en vrouwelijke vruchtbaarheid

Verschillende studies hebben aangetoond dat omega-3 vetzuren essentieel zijn voor de algemene gezondheid van vrouwen, en dat de consumptie van omega-3 vetzuren kan bijdragen tot een gezonde kwaliteit van de eicellen, de veroudering van de eierstokken kan vertragen en het aantal zwangerschappen kan verhogen.

Omega-3 en ovulatie

In 2011 publiceerde de American Society for Reproductive Medicine (ASRM) een studie waaruit bleek dat vrouwen die meer omega-3 consumeerden meer kans hadden op een beter ovulatiepatroon dan vrouwen die minder omega-3 consumeerden.9

Omega-3 en zwangerschap/bevalling

In een in 2018 gepubliceerde studie richtten onderzoekers zich op de impact van omega-3 vetzuren en zwangerschapspercentages. Ze ontdekten dat een hogere inname van omega-3 vetzuren geassocieerd was met een hogere kans op een klinische zwangerschap en levendgeborenen. In feite resulteerde elke 1% toename van de omega-3-spiegel in het bloed in een 8% toename van zwangerschap en levendgeborenen.11

Wat is het ideale omega-3 gehalte?

De exacte aanbevolen dagelijkse inname van Omega-3 vetzuren is niet vastgesteld. Het Europees Agentschap voor voedselveiligheid beveelt aan dat gezonde volwassenen dagelijks ten minste 250 mg EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur) innemen.

Er zijn veel soorten Omega-3 supplementen, maar ze zijn niet allemaal gelijk. Zoek naar gezuiverde visolie met een hoge Omega-3 concentratie, zoals Infinivit Omega-3. Infinivit Omega-3 wordt vervaardigd uit Epax visolie van uitzonderlijke zuiverheid. Slechts 2 capsules per dag zijn voldoende voor een voldoende inname van omega-3 vetten (EPA en DHA).

Hoe kan men het Omega-3 gehalte verhogen?

Om te zorgen voor voldoende Omega-3, is het aanbevolen om minstens twee keer per week vette vis te eten (zalm of tonijn) en Infinivit Omega-3 vetten te consumeren, vooral op dagen dat u niet voldoende vis eet.

Wij raden ook aan • 3x FertilUp voor mannen + 3x Omega-3
  3 maanden pakket (90 dagen)
  rating
  170,70€  139,95€
  Bestel
 • 3x FertilUp voor vrouwen + 3x Omega-3
  3 maanden pakket (90 dagen)
  rating
  170,70€  139,95€
  Bestel
 • FertilUp voor vrouwen + Omega-3
  1 maand pakket (30 dagen)
  rating
  56,90€  50,95€
  Bestel
 • FertilUp voor mannen + Omega 3
  1 maand pakket (30 dagen)
  rating
  56,90€  50,95€
  Bestel
 • FertilUp voor beide
  FertilUp voor vrouwen + mannen
  rating
  67,90€  59,98€
  Bestel
Slide right
Slide left

Contacteer ons Arrow down


Stuur
Productie: MMvisual
Payments Secure
InfinivitFertilupFemisolHemosens
Zapri dicht Wij gebruiken cookies om de beste ervaring op onze website te garanderen.

Als u geen cookies wilt, kunt u deze uitschakelen in de instellingen.
(Meer informatie)