Gratis verzending bij bestellingen boven 70 €
Bedankt voor uw vertrouwen sinds 2012. Selecteer uw pakket.

Ken je je menstruatiecyclus?


Je cyclus kennen is de sleutel als je zwanger wilt worden. Een regelmatige en geordende cyclus is een teken van de huidige gezondheid van je voortplantingssysteem en gereguleerde hormonen.

Beide komen tot uiting in een regelmatige ovulatie, die een voorwaarde is voor conceptie.

Menstruatie

De eerste dag van de menstruatiecyclus is de eerste dag van de menstruatie. De menstruatie duurt dan meestal 3 tot 7 dagen.

Aan het begin van de menstruatiecyclus stuurt het lichaam een signaal naar de hersenen om follikelstimulerend hormoon (FSH) te gaan produceren, het belangrijkste hormoon voor de productie van rijpe eicellen. Follikels zijn met vloeistof gevulde zakjes in de eierstokken. In elke follikel bevindt zich één onrijpe eicel. Het hormoon FSH stimuleert veel follikels om te rijpen en het hormoon oestrogeen te gaan produceren. Het oestrogeengehalte is het laagst op de eerste dag van de menstruatie en begint daarna langzaam te stijgen.

Meestal wordt één follikel "dominant" en breekt de eicel daarvan af als de follikel groeit. Hoge oestrogeenspiegels worden ook in verband gebracht met zaadvriendelijk slijm (ook wel baarmoederhalsslijm genoemd). Je kunt het merken als een dunne, slijmerige afscheiding uit de vagina, die wit van kleur kan zijn. Sperma kan gemakkelijker door dit slijm heen reizen en tot enkele dagen overleven.

Ovulatie

De eisprong is een proces dat eenmaal in elke menstruatiecyclus plaatsvindt, wanneer hormonale veranderingen de eierstokken stimuleren om een eicel vrij te geven. Dit gebeurt meestal 12 tot 16 dagen voor de volgende menstruatie.

Naarmate de eisprong nadert, produceert je lichaam steeds meer van het hormoon oestrogeen, dat het baarmoederslijmvlies dikker maakt en een vriendelijke omgeving voor sperma helpt creëren. Deze hoge niveaus van oestrogeen veroorzaken een plotselinge stijging van een ander hormoon, genaamd luteïniserend hormoon (LH). De zogenaamde piek van het LH-hormoon zorgt ervoor dat de eicel vrijkomt uit de eierstokken, en dat is wanneer je ovuleerd. Wanneer een koppel zich in de fase van gezinsplanning bevindt, is het dus heel belangrijk om te weten wanneer een vrouw het meest vruchtbaar is en om de seksuele relaties daarop af te stemmen. De ovulatie is de sleutel tot conceptie en zorgt ervoor dat gezond sperma een eicel kan bevruchten die elke maand in het lichaam van de vrouw rijpt.

De eisprong vindt meestal plaats 24 tot 36 uur na de LH-piek, dus het opsporen van dit hormoon kan een goede voorspeller zijn van je meest vruchtbare dagen. Er zijn verschillende manieren om te voorspellen; sommige vrouwen letten op lichamelijke tekenen en luisteren naar hun lichaam, maar als je niet helemaal zeker bent, raden we je aan dagelijks ovulatietesten te doen.

Een eicel kan tot 24 uur na de eisprong worden bevrucht. Als de eicel niet wordt bevrucht, breekt het baarmoederslijmvlies af en begint de regelmatige menstruatie. Dit is het begin van de volgende cyclus.

Manieren om de tekenen van ovulatie te herkennen

De sleutel tot zwanger worden is het juist begrijpen en herkennen wanneer het juiste moment is voor geslachtsgemeenschap die tot conceptie zal leiden. Daarom is het zo belangrijk dat een vrouw haar lichaam kent en in de gaten houdt, want alleen dan weet ze wanneer het optimale moment is en of ze er klaar voor is. Vaak is de reden dat conceptie uitblijft het uitblijven van een eisprong. Hieronder staan de manieren waarop je kunt controleren of de eisprong plaatsvindt:

De dagen tellen

Dagen tellen is de gemakkelijkste methode, ervan uitgaande dat je een regelmatige menstruatiecyclus hebt, dat wil zeggen dat je menstruatie zich al minstens 12 maanden herhaalt gedurende eenzelfde aantal dagen. Trek daarbij 12 tot 16 dagen af van dit aantal dagen. Deze dagen zijn de meest vruchtbare dagen. Als de menstruatie zich om de 30 dagen herhaalt, dan liggen de vruchtbaarste dagen gemiddeld tussen de 14e en 18e dag van de cyclus.

Lichaamstemperatuurmeting

Neem dagelijks, voordat u 's morgens opstaat, uw lichaamstemperatuur op - bij voorkeur steeds op hetzelfde tijdstip, met dezelfde thermometer en op dezelfde plaats. Bij een correcte meting zult u aan het einde van de cyclus waarin de eisprong plaatsvond, merken dat de lichaamstemperatuur 's morgens op twee niveaus schommelde: in de tweede helft van de cyclus was ze minstens 0,2ºC hoger dan in het eerste deel van de cyclus. De stijging van de basale lichaamstemperatuur wordt veroorzaakt door progesteron, dat na de eisprong door het corpus luteum wordt afgescheiden.

Uit onderzoek is gebleken dat de temperatuur stijgt op de dag vóór de eisprong of uiterlijk twee dagen erna. We spreken van een stijging van de basale lichaamstemperatuur wanneer alle waarden van de laatste drie metingen hoger zijn dan de waarden van de zes voorgaande metingen. De temperatuur blijft verhoogd tot het begin van de menstruatie, en de daling ervan betekent meestal dat we die dag zullen menstrueren. Als de temperatuur meer dan 18 dagen verhoogd is en de menstruatie nog niet heeft plaatsgevonden, is het zeer waarschijnlijk dat er een zwangerschap is opgetreden.

Daarom kan het meten van de temperatuur de eisprong niet van tevoren voorspellen, maar het kan ons wel helpen bepalen of die heeft plaatsgevonden. Het is belangrijk niet te snel conclusies te trekken op basis van slechts één maand, maar over een langere periode te meten. Op die manier kun je voorspellen wanneer je een eisprong krijgt en ook zien of je regelmatig ovuleerd.

Baarmoederhalsslijm 

Baarmoederhalsslijm is een zeer goede indicator van de naderende eisprong. Zowel de structuur als het uiterlijk van het baarmoederhalsslijm verandert gedurende de hele menstruatiecyclus. Een teken dat de eisprong nadert, is wanneer de structuur van het baarmoederslijm verandert van dik en romig naar de structuur van rauw eiwit - dat wil zeggen transparant, waterig, nat en elastisch. De reden is het stijgende niveau van oestrogeen als het lichaam zich voorbereidt op het vrijkomen van het ei. De ongeschreven regel is dat als je niet zeker weet wanneer je ovuleerd, je met seks moet beginnen zodra het baarmoederhalsslijm op eiwit begint te lijken. Je kunt ook thuis een snelle test doen; als het slijm tussen je vingers uitrekt, heb je een eisprong. Alleen op de dag van de eisprong is dit het meest soepel en rijk, en onmiddellijk daarna wordt het troebel en droogt het op.

Pijn in de onderbuik

Sommige vrouwen voelen de eisprong ook met pijn in de onderbuik of onderrug.

De positie van de baarmoederhals

Tijdens de ovulatie verandert ook de positie van de baarmoederhals. Als je voor deze methode kiest, zorg dan voor hygiëne en controleer de positie elke dag op ongeveer hetzelfde tijdstip. De gemakkelijkste manier om dit te doen is gehurkt, omdat je er dan het gemakkelijkst bij kunt met je vingers. Let vooral op de positie en de vochtigheid van de baarmoederhals. Tijdens de eerste helft van de cyclus zal de baarmoederhals relatief hard aanvoelen, droog en gemakkelijk te bereiken zijn. Naarmate de eisprong nadert, zal de hals zachter en vochtiger worden, de ingang zelf is meer open en de positie van de baarmoederhals is hoger (moeilijker te bereiken). Bij de eisprong is de baarmoederhals op zijn hoogste punt (moeilijk bereikbaar, de ingang zelf is open en voelt nat aan), je bent in je meest vruchtbare tijd en heel dicht bij de eisprong. Na de eisprong droogt de baarmoederhals op en sluit zich weer.

Maar als je jezelf helemaal niet vertrouwt, raden we je aan een van de onderstaande methoden te kiezen.

Ovulatietesten

Hun voordeel is het gebruiksgemak, de beschikbaarheid (ze zijn verkrijgbaar in elke drogisterij of winkel) en de nauwkeurigheid. Een vrouw kan de vruchtbaarheid alleen thuis controleren en het resultaat gemakkelijk aflezen. De tests zelf werken volgens het principe van het meten van het luteïniserend hormoon in de urine van een vrouw. De waarde ervan stijgt vóór de eisprong, dus bij een positieve test heb je een venster van maximaal 36 uur waarin de eisprong zou moeten plaatsvinden. Zo kunt u de geslachtsgemeenschap nog beter plannen en de kans op conceptie vergroten.

Speekseltest

Het principe achter de speekseltest is het meten van een verhoogd zoutgehalte, wat een indicator is van een verhoogd oestrogeengehalte. Als je door een microscoop kijkt, zou je grote in elkaar grijpende kristalpatronen moeten zien op het moment van de eisprong, veroorzaakt door de verhoging van het oestrogeengehalte. Vrouwen noemen ook de voordelen ten opzichte van ovulatietesten, dat het een eenmalige aanschaf en dus een voordeligere versie is en dat de nauwkeurigheid maar liefst 98% bedraagt. Het kleine apparaatje om speeksel te onderzoeken, dat lijkt op een mini-microscoop, kan worden gewassen en is klaar voor hergebruik. Alleen het aflezen van het resultaat is wat moeilijker of je moet er even aan wennen.

Conclusie:

Je cyclus en je ovulatie kennen is belangrijk, want tijdens de ovulatie zijn je vruchtbare dagen. Dit zijn de dagen waarop je zwanger kunt worden en dan hebben we het over slechts 3 tot 4 dagen per maand. Daarom is het belangrijk om je ovulatie te kennen en te weten wanneer je ovuleerd. Door geslachtsgemeenschap tijdens vruchtbare dagen correct te plannen, ben je goed op weg om zwanger te worden.

Vergeet tegelijkertijd niet dat je elke maand ongeveer 20% kans hebt om zwanger te worden. Wees geduldig en zorg nu voor je gezondheid en vruchtbaarheid.

FertilUp voor vrouwen is een combinatie van vitaminen en mineralen die een bewezen effect hebben op de vruchtbaarheid (zink) en de algemene gezondheid (immuunsysteem, minder vermoeidheid, helpt tegen oxidatieve stress, etc.). Vitamine B6 is belangrijk omdat het de werking van hormonen regelt en belangrijk is wanneer je cyclus onregelmatig is of je geen eisprong hebt. FertilUp voor vrouwen is bedoeld om het lichaam te ondersteunen bij het plannen van een zwangerschap (het bevat ook foliumzuur) en wanneer u al een tijdje probeert en de vruchtbaarheid wilt ondersteunen. 

Wij raden ook aan



  • FertilUp voor vrouwen + Omega-3
    1 maand pakket (30 dagen)
    rating
    56,90€  50,95€
    Bestel
  • 3x FertilUp voor mannen + 3x Omega-3
    3 maanden pakket (90 dagen)
    rating
    170,70€  139,95€
    Bestel
  • FertilUp voor mannen + Omega 3
    1 maand pakket (30 dagen)
    rating
    56,90€  50,95€
    Bestel
  • 3x FertilUp voor vrouwen + 3x Omega-3
    3 maanden pakket (90 dagen)
    rating
    170,70€  139,95€
    Bestel
  • FertilUp voor beide
    FertilUp voor vrouwen + mannen
    rating
    67,90€  59,98€
    Bestel
Slide right
Slide left

Contacteer ons Arrow down


Stuur
Productie: MMvisual
Payments Secure
InfinivitFertilupFemisolHemosens
Zapri dicht Wij gebruiken cookies om de beste ervaring op onze website te garanderen.

Als u geen cookies wilt, kunt u deze uitschakelen in de instellingen.
(Meer informatie)